Tips & Tricks #2: Mag het wat zachter?

Nee, of ja, maar laten we eerst eens ‘roepend zingen’.

 

Je herkent het vast wel, ben je lekker een liedje aan het meezingen of aan het oefenen, maar je weet dat er straks toch een hele spannende noot aan komt. “Die is te hoog, ik zet me schrap, misschien dat het dan lukt” kan je denken. “Als ik het nou eerst zachtjes doe en ik haal de noot, dan pak ik hem de volgende keer harder”. Alleen haal je steeds die noot niet en ga je niet harder zingen. Het is een stukje onzekerheid die je er van weerhoudt lekker vrij en onbelemmerd te zingen. Bang om een valse noot te zingen. Wat de reden ook mag zijn, juist door het zachtjes te proberen lukt het niet. Hoe kan dat eigenlijk?

 

Marktkooplieden doen het dagelijks: De aanbiedingen aanprijzen, lekker hard en roepend. Toch lijken zij nooit last te hebben van hun stem. Dat komt omdat je lichaam onbewust al iets door heeft. Als je praat, praat je op een zekere toonhoogte, hoe zachter je praat, hoe lager het klinkt. Andersom is ook waar. Hoe harder of enthousiaster je gaat praten, hoe hoger je stem klinkt. Dit is zeker waar wanneer je iemand gaat roepen, bijvoorbeeld als je een vriend ziet staan aan de andere kant van een druk café en je wilt graag ook dat hij voor jou een drankje besteld. Intuïtief weet je lijf wanneer je iets hard op wilt roepen dat dit het makkelijkst gaat als je een hogere intonatie gebruikt. Het zal ook niet voelen als pijnlijk als je roept, of alsof je keel vast zit (dat is natuurlijk wel anders bij schreeuwen of gillen).

 

Deze gedachte kan je ook doortrekken bij het zingen. Hoe hoger je dus zingt, des te harder mag het gaan klinken. Je hebt nou eenmaal die energie nodig om die ene noot te halen! Ademsteun speelt hierin een hele belangrijke rol om voldoende energie te hebben voor het zingen. Natuurlijk, niet elke song heeft dat roepende karakter in de hoogte, en er komt zeker wel wat meer bij kijken dan alleen lekker hard zingen. Maar het is een goede eerste stap naar vrij en onbelemmerd zingen, dus zonder een ‘hold’ op je keel.

 

Lukt het nog niet helemaal op jezelf? In de lessen bij Zangles Oud-West leren wij je dit en nog vele andere technieken aan om makkelijker of beter te leren zingen.

 

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende introductieles.
Keep on shoutin’!