Tips & Tricks #3: Klinkers veranderen

En nu haal je het wel!

 

Dit is de videoclip van Jessie J’s “Flashlight”. Zoals je hoort start het meteen in het eerste refrein, en zoals je hoort is het vrij hoog gezongen. Maar wat je misschien ook wel hoort is dat het moeilijk verstaanbaar is wat ze zingt, tenzij je het liedje al kent natuurlijk. Maar als je de tekst al kent, luister dan eens echt goed naar de klinkers. Hoor je iets anders?

 

Alle artiesten hebben deze waarheid ondervonden: Hoe hoger je zingt, des te lastiger wordt het om een woord te zingen volgens de officiële uitspraak, mits voluit gezongen. Maar zoals je kan horen uit het liedje van Jessie J is er ruimte om klinkers zo aan te passen dat ze makkelijker zijn om te zingen. Nu kan je beste voorbeelden het makkelijkst terug vinden bij live opnames. Immers, in een studio kan je alles ontelbare keren opnieuw opnemen om zo dicht mogelijk bij de ‘spreek’ uitspraak te komen.

 

Misschien maak je het zelf ook wel eens mee. Hoge melodieën waarvan de hoogste stukken woorden bevatten met kleine ronde klinkers zoals bijvoorbeeld een o (op) of a (as). Je haalt het net niet, of helemaal niet, terwijl bij een ander woord op dezelfde hoogte er geen problemen lijken te zijn. Probeer dan eens de klinkers te veranderen. ‘Love’ wordt dan “Lef’ of ‘Laaf’. Als je dit uitprobeert zal je merken dat het makkelijker is om de melodie te zingen!

 

Dit filmpje laat de extremen zien van klinker verandering. Hierbij hoor je heel duidelijk dat ze iets anders zingt dan de eigenlijke tekst. Maar je moet het als een eerste stap zien. Eerst zorg je ervoor dat je door het aanpassen van de klinkers je de juiste zangtechniek goed kan toepassen. Daarna schaaf je de klinkers bij, zodat je de juiste techniek en open klank behoudt, en je weer een stap dichter bij vrij en onbelemmerd zingen bent.

 

Lukt het niet helemaal? In de lessen bij Zangles Oud-West leren wij je dit en nog vele andere technieken aan om makkelijker of beter te leren zingen.

 

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende introductieles.